Doprava zdarma pro objednávky nad 1 500,- Kč!

Botanic Maté - Drcené listy 200g

Neohodnoceno
Novinka
Botanic Maté - Drcené listy 200g
119 Kč
Skladem

Hledáte nápoj, kterým nastartujete den, ale káva vám nic neříká? Sáhněte po Maté, které kromě kofeinu obsahuje i další alkaloidytheobromin a theofylin, které se postarají o pořádnou dávku energie. Drcené listy cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis) se k přípravě povzbuzujícího nápoje Yerba maté používají stovky let. O pozitivních účincích tohoto stálezeleného stromu věděli totiž jihoameričtí domorodci už před naším letopočtem. Postupně se nápoj rozšířil i do Severní Ameriky a po příchodu mořeplavců ze Španělska a Portugalska jeho příznivé účinky začala objevovat i Evropa se zbytkem světa.

Dnes je po boku kávy a zeleného a černého čaje jedním z nejoblíbenějších povzbuzujících nápojů vůbec. Na rozdíl od kávy je ale lépe snášený, protože kofein se do nálevů uvolňuje postupně. Maté také obsahuje řadu cenných aminokyselin, antioxidantů, vitamínů (A, C a vitamíny skupiny B), minerálů (vápník, hořčík, mangan, železo, selen, draslík, křemík i fosfor) a stopových prvků, které jsou nezbytné pro správný chod našeho těla. Dokáže účinně odbourávat únavu, osvěžit tělo, a dokonce i normalizovat hladinu lipidů v krvi nebo odvodnit organismus. Pokud chcete udržet v chodu i v náročných situacích, zapomeňte na energeťáky, přírodní síla zeleného Maté vás nastartuje na dlouhé hodiny.

Užívání a dávkování

Na přípravu 1 litru nápoje stačí 3 až 6 g (2 polévkové lžíce) drcených listů. Maté si můžete připravit dvěma způsoby - první je rychlejší, druhý je zase léty ověřenou tradicí.

Na jednoduchou přípravu nápoje potřebujete hrnek nebo konvičku a sítko. Maté zalijte vodou o teplotě 70–80 °C. Nechte cca 5 minut louhovat a můžete pít.

K tradiční přípravě potřebujete kalabasu, což je nádoba z vydlabané tykve (nebo z keramiky), a bombillu – brčko se sítkem, které je buď z bambusu nebo kovu.

  • Nejprve do kalabasy nasypte Maté a otvor zakryjte dlaní. Otočte kalabasu na bok a trošku s ní zaklepejte. Tím se jemné částečky dostanou na okraj a neucpete si bombillu.
  • Vraťte kalabasu dnem dolů, ale tak, aby Maté zůstalo v úhlu 45°. Bombillu vložte do části bez Maté a zalijte troškou vlažné vody.
  • Až se voda vsákne, dolijte kalabasu horkou vodou o 70–80 °C a začnete pít.
  • Po dopití je Maté připraveno k dalšímu nálevu.

Stejným způsobem si můžete Maté připravit i jako osvěžující ledový nápoj. Jediná změna v postupu je, že směs zalijete ledovou vodou místo horké. Takový nápoj nese jméno Tereré. Dochucený cukrem nebo citrusovými plody chutná nejlépe během horkých letních dní.

Vedlejší účinky

Při dodržení dávkování nejsou u Maté pozorovány žádné vedlejší účinky. Při vyšších dávkách se může objevit podráždění, nevolnost, žaludeční obtíže či poruchy spánku. Maté neužívejte, pokud máte vysoký tlak nebo kardiovaskulární problémy. Nedoporučujeme nápoj popíjet ani dětem, těhotným a kojícím ženám nebo osobám citlivým na kofein.

Yerba Mate, Autor: Ilosuna Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0

Kód Kód: 49084
Kategorie: Bylinky